SPK aracı kurumlardan 20 Mayıs - 19 Haziran döneminde personelin, raporların ve yabancı işlemlerinin bilgilerini istedi. Tarih aralığına dikkat çeken bir bankacı, SPK'nin hedefinde "faiz lobisi"nin olduğunu söyledi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), aracı kurumlara bir yazı göndererek, 20 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasında kurumdaki personelin kimlik bilgilerini, yayınlanan araştırma raporlarını ve söz konusu dönemde yabancı müşterilerle yapılan işlem ve görüşmelerin kayıtlarını talep etti.
SPK tarafından aracı kurumlara iletilen ve Reuters tarafından görülen belgede, istenilen bilgiler şöyle:
- 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olan organizasyon şeması.
- 20 Mayıs-19 Haziran dönemi içerisinde çalışan personelin görev, bölüm ve unvan bilgisi ile TC kimlik numarasını içerecek şekilde kimlik bilgileri.
- 20 Mayıs-19 Haziran dönemi içerisinde üretilen tüm araştırma raporları, gün içi müşteri bilgilendirme notları ve bunlarla sınırlı olmamak üzere aracı kurum müşterisine kurumsal veya kişisel olarak gönderilen her türlü bilgi, yorum analiz vb çalışmaların birer örneği.
- 20 Mayıs-19 Haziran dönemi içerisinde yabancı müşterilerden kuruma iletilen emirlerin niteliği bilgisi, söz konusu emirlere ilişkin telefon kayıtları, yazılı emirlere ilişkin ordinoların, internet yolu ile iletilen emirlere ilişkin tüm chat log kayıtları.
- Yabancı müşterilerin emirlerinin ne şekilde alındığı, alınan emirlerin Borsa'ya nasıl ve hangi yollar ile iletildiği bilgisi.
SPK, bilgilerin 27 Haziran mesai bitimine kadar iletilmesini istedi.
'FED AÇIKLAMALARIYLA BAŞLAYAN SÜREÇ İNCELENİYOR'
Reuters'ın sorusu üzerine SPK tarafından yapılan açıklamada "Evet, böyle bir yazı gönderildi. Bu, Fed'in açıklamaları dönemi ile başlayan ve piyasada gerçekleşen yüksek volatilite dönemine ilişkin sınırlı bir inceleme kararıdır. Zaten inceleme tarihine bakılırsa, 20 Mayıs'ta başlayan Fed açıklamaları dönemine denk geldiği görülüyor" denildi.
'FAİZ LOBİSİNİ HEDEFLİYOR'
SPK'nın bilgi talebinin çok kapsamlı ve yabancı işlemlere odaklanmış olmasına dikkat çeken bir bankacı, "Bu benim şimdiye kadar gördüğüm en kapsamlı bilgi edinme talebi. Bilgi edinmenin yabancı işlemlerine odaklanmış olması faiz lobisi olarak adlandırılan yapılanmayı hedefliyor" dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul Gezi Parkı'nda Mayıs sonunda başlayan ve giderek yaygınlaşarak hükümet karşıtı eylemlere dönüşen protestoların arkasındaki unsurlardan birisinin "faiz lobisi" olduğunu pek çok konuşmasında vurguladı. Erdoğan, bazı bankaların da içinde yer aldığını söylediği "faiz lobisi"nin borsada spekülasyon yaptığını belirtmişti.
SPK'nın talep ettiği bilgilere başlangıç teşkil eden 20 Mayıs tarihinde 90,165.14 puandan kapanan BIST-100 endeksi XU100 Salı günü 71,214.61 puandan kapanarak bu süreçte yüzde 21 değer kaybetti.
Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.
Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.
Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.
Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.
Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.