MENÜ

DUYURU :

Bildirimlere izin vererek gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.

Ziraat ilk adımı attı

Ziraat Bankası, kuracağı katılım bankası için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na başvurdu.

Ziraat Bankası'nın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında "Bankamız sermayedarlığında kurulacak olan Katılım Bankası'na yönelik Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) başvurusu bugün itibariyle yapılmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunulur" denildi.

Ziraat Bankası, Bank Asya ile resmi olmayan görüşmelerini 21 Ağustos itibariyle sonlandırdığını belirterek, bir süredir katılım bankası kurma çalışmalarını sürdürdüğünü bildirmişti.

BANK ASYA İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ
Ziraat, son olarak Bank Asya'yla görüşmeler yürütmüş ancak bundan bir sonuç çıkmamıştı.

Ziraat geçen hafta yaptığı açıklamada, "Bank Asya'nın imtiyazlı hisselerinin satın alınmasına ilişkin resmi sürecin başlatılmasının bu aşamada bankamız öncelikleri ile uyumlu olmadığı sonucuna varılmış, görüşmelerin bugün itibariyle sonlandırılmasına karar verilmiştir" denilmişti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ağustos ayı başında yaptığı açıklamada, Ziraat Bankası'nın yanı sıra, Vakıfbank VAKBN ve Halkbank'ta HALKB da katılım bankası kurma çalışmalarının sürdüğünü ifade etmişti. Babacan, Vakıfbank'ın konuyla ilgili bir ekip oluşturduğunu, Halkbank'ın ise genel müdür değişikliğinden dolayı katılım bankası kurma çalışmalarında biraz daha geriden geldiğini söylemişti.

Babacan, kamu bankalarının katılım bankası kurması konusunda birkaç maddelik yasal düzenlemenin gerekebileceğini belirterek, "Arkadaşlar bunun üzerinde çalışıyor. Hazine'nin de sermaye koyması gerekecek. Çünkü katılım bankacılığı konusunda bazı hassasiyetler var. Faizsiz bankayı kurarken, taze, sıfır bir Hazine sermayesiyle kurulması hassasiyetler açısından iyi olacaktır. Bu torba yasa ile yetişmezse dahi Ekim, Kasım'daki düzenlemelerle bunun önü açılabilir. Ama bu bankaların teknik ve hukuki hazırlıklarını devam etmesinin önünde bir engel değil" demişti.

Babacan, 2015 sonu itibariyle üç katılım bankasının da faaliyete geçeceğini tahmin ettiklerini söylemişti.

Ekonomik Takvim

Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.

Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.

Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.

Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.

Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.