MENÜ

DUYURU :

Bildirimlere izin vererek gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.

Türkiyenin en büyüğü yine Tüpraş

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' 2012 yılı raporunun sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye'nin en büyük şirketi bir kez daha Tüpraş oldu.

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) ''Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" 2012 yılı araştırması sonuçlarında ilk sırayı geçmiş yıllarda olduğu gibi yine Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) aldı.

TÜPRAŞ, 2012'de 40 milyar 118 milyon 28 bin 63 liralık net üretimden satışla birinci olurken, TÜPRAŞ'ı 8 milyar 164 milyon 892 bin 972 liralık net üretimden satışla Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. izledi.

Üçüncü sırayı ise 7 milyar 529 milyon 420 bin 343 lira ile Oyak-Renault aldı.

Bu güçlü sanayi sektörleri içine farklı bir sektörden girebilen tek şirket ise Arçelik oldu.

Son yılların trend sektörlerinin aksine beyaz eşya alanındaki başarısıyla ilk 10'a girmeyi başaran Arçelik'in, yükselen bir grafiği var. Arçelik, 7 milyar 221 milyon liralık üretimden satışlarıyla altıncı sıradan dördüncülüğe yükseldi.

500 Büyük'ün en büyük 10 kuruluşu arasına girebilen tek kamu kuruluşu ise Elektrik Üretim A.Ş. oldu. Şirket 6 milyar 939 milyon liralık üretimden satışıyla beşinci sırada yer aldı.

Bir başka otomotiv şirketi Tofaş 5 milyar 611 milyon lira ile altıncı sırada bulunuyor. İlk 10 sıralamasında geçen yıla göre bir basamak yukarıya çıkan İskenderun Demir Çelik, 5 milyar 339 milyon liralık üretimden satışlarıyla yedinciliğe yükseldi.

Sıralamada 5 milyar 107 milyon liralık cirosuyla Ereğli Demir Çelik sekizinci, bir başka demir çelik şirketi İçdaş Çelik de 4 milyar 921 milyon liralık ciroyla dokuzuncu sırada yer aldı. Bu grubun 10'uncu sırasında da yine Tüpraş gibi bir petrokimya şirketi olan Aygaz yer alıyor. Aygaz'ın üretimden satışları 4 milyar 689 milyon lira oldu. Bu anlamda ekonomide son yıllarda ihracat ve büyümede öne çıkan üç ana sektör; demir çelik, otomotiv ve petro-kimya şirketleri ilk 10'daki yerlerini korudu.

KARLILIKTA KAMU KURULUŞLARI ÖNDE
500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nun karlılık sıralamasında ise kamu kuruşları dikkati çekiyor. Kamu kuruluşu olan Türkiye Petrolleri, 1 milyar 471 milyon liralık karıyla, 2011'de olduğu gibi 2012'de de birinciliğini korudu.

Tüpraş, 1 milyar 183 milyon liralık kar ile ikinci, üçüncü sırada da yine bir kamu kuruluşu olan Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, 860 milyon liralık karla yer alıyor. Bir başka kamu şirketi Eti Maden İşletmeleri, 779 milyon liralık karıyla beşinci sırada bulunuyor.

Altıncı sırada da bir maden şirketinin olması dikkat çekiyor. 712 milyon liralık karla altıncı sırayı alan Koza Altın'ı, yedinci sırada 681 milyon liralık karla Tüprag Metal Madencilik izliyor.

Otomotiv sanayinin bu listede iki temsilcisi var. Üretimden satışlarda en büyükler arasında yer alan Tofaş ve Ford Otomotiv kar listesinin sekiz ve dokuzuncu sıralarında bulunuyor. Tofaş'ın karı 535 milyon lira olurken, Ford Otomotiv ise 2012 yılını 502 milyon lira karla kapattı. En karlı ilk 10 içinde imalat sanayinde faaliyet gösteren kuruluş sayısının sınırlı kalması dikkat çekiyor.

KAR/ZARAR EDEN KURULUŞLAR
2012 yılında 500 Büyük kapsamındaki kuruluşlarda kar edenlerin sayısı 380'den 437'ye çıktı. Söz konusu 437 şirketin karı 26 milyar 905 milyon lira olurken, 2011 yılında kar eden 380 şirketin karı ise 26 milyon 607 lira olmuştu.

Zarar eden kuruluşların sayısı ise 120'den 63'e düştü. 2011 yılında şirketler 3 milyar 854 milyon lira zarar yazarken, 2012'de bu rakam 2 milyar 713 milyon liraya indi.

SEKTÖRLERE GÖRE DÖNEM KAR VE ZARAR TOPLAMI
2012 yılında karlılık gösteren sektörler arasında kağıt sektörü öne çıkıyor. Orman ürünleri ve mobilya da karlılıkta artış sağladı.

Elektrik, madencilik ve gıda da kar artışı yüzde 30'lar civarında bulunuyor. Geleneksel ihracatçı sektörlerde, yani dokuma, giyim eşyası, deri ve ayakkabı sanayisi ve taşıt araçları sanayisinde, dış pazarlardaki daralmanın yarattığı baskıyla 2012 kar ve zarar toplamında yüzde 38 ve yüzde 32'lik düşüşler bulunuyor.

Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.

Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.

Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.

Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.

Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.