Standard&Poor's (S&P), Türkiye ekonomisiyle ilgili yukarı yönlü büyüme revizyonunu ayrı bir açıklamayla duyurmamasına yönelik eleştirilere yanıt verdi: ''Ülkelerin GSYH büyüme rakamları ayrı raporlar şeklinde yayınlanmamaktadır.''
S&P'nin Türkiye ekonomisiyle ilgili 2014 yılı büyüme tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 2,9'a yükselttiği, S&P yetkililerinin AA'nın özel bir röportajına verdiği cevapla ortaya çıkmıştı.
Bu durumun tepkiyle karşılanması üzerine S&P yetkilileri, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yazılı açıklamada bulundu.
Kredi derecelendirme kuruluşunun her çeyrekte ülkelerin büyüme beklentilerini de içeren "Ülke Derecelendirmeleri Risk Göstergeleri" çalışmasını yayımladığı bildirilen açıklamada, bu çalışmalarda, Türkiye ile diğer pek çok ülkenin de büyüme beklentilerinin yer aldığı kaydedildi.
En son Haziran 2014'te yayımlanan bu çalışmanın güncellenerek 22 Eylül 2014'te tekrar yayınlanacağı belirtilen açıklamada, "Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme rakamları/beklentileri ayrı raporlar şeklinde yayınlanmamaktadır. Bu bilgilere gerekli çalışmalar içerisinde yer verilebilmektedir. 11 Ağustos Pazartesi günü yayınlanan konut piyasaları raporunda da, bu bilgi bu doğrultuda yer almıştır" ifadelerine yer verildi.
Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.
Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.
Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.
Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.
Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.