Standard & Poor's, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu BB'den BB+'ya yükseltti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek NTV'ye yaptığı değerlendirmede kararı, "Not artışını çoktan hak ediyorduk, S&P geç kaldı" şeklinde değerlendirdi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'tan Türkiye'ye iyi haber geldi.
Kuruluştan yapılan açıklamada Türkiye'nin BB olan uzun vadeli kredi notunun BB+'ya yükseltildiği bildirildi.
'Türk ekonomisinin direnç kazandığı' belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Türk ekonomisinin görece sağlam olan mali performansını gözardı etmeden yavaşça yeniden dengelendiği görülüyor. Türkiye'nin dalgalı kur rejimi, döviz borçlanmasında temkinli limitlenme ve derinleşen yerel sermaye piyasası, ekonomiyi potansiyel sermaye hareketlerine karşı dirençli hale getiriyor. Bu sebeple, Türkiye'nin not görünümünü 'BB+'ya yükseltiyoruz. Not görünümü durağan.''
'ÇÖZÜM SÜRECİ' VURGUSU
Açıklamada ayrıca 'çözüm süreci'ne yönelik atılan adımlara da vurgu yapıldı.
''Kürt meselesinin çözülmesi için kaydedilen ilerlemeye'' dikkat çekilen açıklamada 'Türkiye'nin barışçıl yollarla Kürt sorununun çözümünü sağlamasının kredi notuna, mali ve ticari performansa olumlu etkisi olabileceği' belirtildi.
''Bunun, daha önce gösterilen çabalardan daha uzun süreli olmasını bekliyoruz. Eğer öyle olursa, güvenlik sebepli harcamalar azalacak ve sınır ticareti artacaktır'' ifadeleri kullanıldı.
'BAŞARIMIZIN TEYİDİ'
Resmi ziyaret için İngiltere'nin başkenti Londra'da bulanan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haberin hemen ardından NTV New York Muhabiri Selim Atalay'a bir değerlendirme yaptı.
Not artışının cesaret verici olduğunu söyleyen Şimşek, Türkiye'nin daha yüksek notu hak ettiğini dile getirdi.
Şimşek "S&P güçlü mali performans ve yapısal reformların sürdürülmesinin gelecek aylarda daha da yüksek not getireceğini vurguluyor. Zaten yüksek ve güçlü perfomansa ve yapısal reformlara devam ediyoruz, edeceğiz. Not artışları aynı zamanda hükümetimizin uygulamalarının ve başarılarının teyididir" diye konuştu.
'GEÇ KALDILAR'
Türkiye'nin not artışını 'çoktan hak ettiğini' söyleyen Şimşek, "S&P geç kaldı" değerlendirmesini yaptı.
ÇAĞLAYAN: PERFORMANSIMIZIN ALTINDA
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise artışın yeterli olmadığını belirtti. Kredi notunun yükseltilmesinin, Türkiye ekonomisinin hakkının teslimi olduğunu belirten Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada özetle şu ifadeleri kullandı:
"S&P'nin, not artırımının temelinde çözüm sürecine atıfta bulunması, istikrarlı ve sürdürülebilir borçlanma politikasının yanı sıra ihracat performansına vurgu yapması önemli. Bu not artışı sevindirici olmasına rağmen Türkiye ekonomisinin gösterdiği performansın altındadır.
Hükümetin kararlılıkla yürüttüğü çözüm süreci, yeni yatırım teşvik sistemine olan ilgiyi daha da artıracağına inanıyorum. Bu da büyümeye, istihdama, ihracata yansıyacak, Türkiye hak ettiği yatırım yapılabilir ülke düzeyine önümüzdeki dönemde ulaşacaktır. Not artırımının Türkiye ekonomisi için hayırlı olmasını diliyorum.''
YILMAZ: HAK ETTİĞİMİZ NOT DEĞİL
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'dan da Şimşek ve Çağlayan'ın değerlendirmelerine paralel bir açıklama geldi. Not artırımının 'olumlu' olduğunu söyleyen Yılmaz, "Türkiye'nin hak ettiği not yine verilmedi'' dedi. Yılmaz, "Türkiye kesinlikle yatırım yapılabilir ülke notuna ulaşması gereken bir ülke'' diye konuştu.
Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.
Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.
Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.
Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.
Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.