MENÜ

DUYURU :

Bildirimlere izin vererek gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.

İşte borsayı rekora taşıyan şirketler

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören ilk 28 şirketin dolaşımdaki hisselerinin toplam değeri İMKB'nin toplam değerinin yüzde 81'ini oluşturuyor.

İMKB'de işlem gören 400 şirket üzerinden yapılan değerlendirmede, 21 Ocak 2013 tarihi itibariyle dolaşımdaki hisse paylarının toplam değeri 174 milyar 326 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. İlk 28 şirketin dolaşımdaki hisse paylarının toplam değeri ise 142 milyar 59 milyon lira ile toplam piyasanın yüzde 81'ini oluşturdu.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Ünver, Türkiye'nin nihai hedefi olan 2023 yılında dünyanın ilk on ekonomisi arasına girmesi ve bu paralelde sermaye piyasasının, ekonomiye katkı sağlaması adına gerekli adımların atılmaya başlandığını belirtti.

Ünver, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) devlet katkısı yapılarak teşvik edilmesinin, tasarruf eğilimini artırma çabaları açısından önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, ''Ortaya çıkan fonların da, katılımcı olarak, hisse senetleri piyasasına ilgi duyması ve bu ilgiye istinaden yeterli derinliğin oluşması da ayrı bir önem arz etmektedir'' dedi.

SPYD olarak 21 Ocak 2013 tarihi itibariyle birtakım çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ünver, şunları aktardı: ''İMKB'de işlem gören firmaların toplam piyasa değeri yaklaşık 602 milyar lira civarında iken, halka açık kısımlarının piyasa değerleri toplamı ise 175 milyar lira seviyesindedir. İMKB'de işlem gören firmaların halka açık kısımlarının, başka bir ifade ile alım satıma konu hisselerinin piyasa değeri toplamı, büyüklük açısından ilk 28 hisse senedi toplamı 142 milyar liradır. İMKB genel toplamının, 174 milyar lira olduğu düşünülürse, ilk 28 hisse senedinin toplamın yüzde 81'ini oluşturduğunu anlayabiliriz.''

'HALKA AÇIK KISMI PİYASA DEĞERİ 10 MİLYON TL'NİN ALTINDA 77 FİRMA VAR''

Ünver, İMKB'de genel olarak firmaların halka açık kısımları dikkate alınarak bir tasnifleme yapıldığında halka açık kısımlarının piyasa değerlerine göre şu bilgilere ulaşılacağını söyledi: ''Halka açık kısımların piyasa değerlerine göre; 1 milyar TL'den büyük 28 hisse, 1 milyar ve 500 milyon TL arası 13 hisse, 500-100 milyon TL arası 73 hisse, 100-50 milyon TL arası 46 hisse, 50-10 milyon TL arası 162 hisse ve 10 milyon TL altı 77 hissenin olduğunu görmekteyiz.'' Halka açık kısmı piyasa değeri 10 milyon TL nin altında 77 adet firmanın olmasının ilginç bir husus olduğunu vurgulayan Ünver, İMKB'de işlem gören firmaların toplamının neredeyse yüzde 20'sinin ilgili grupta olmasının ayrıca ele alınması gereken bir husus olduğunu söyledi.

2012 yılında yeni hisse senedi halka arz toplamının 5 milyar lira civarı olduğunu belirten Ünver, halka açık firma sayısında gelişim olmasına karşın niteliksel gelişimin sağlanamadığına dikkati çekerek, ''Ortaya çıkan rakamları doğru okuduğumuz takdirde, İMKB açısından büyük halka arzların kaçınılmaz olduğu, aksi takdirde finans merkezi hedefinden uzak bir hisse senetleri piyasası yapısında olduğumuz aşikar'' dedi.

21 Ocak 2013 itibariyle halka açık şirketlerin piyasa veMCAP değerleri şöyle:


Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.

Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.

Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.

Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.

Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.