MENÜ

DUYURU :

Bildirimlere izin vererek gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.

İlk 3 aylık enerji faturası 14.6 milyar dolar

Türkiye'nin enerji ithalatı yılın ilk 3 aylık döneminde 14,6 milyar dolara ulaşırken, bu rakam toplam ithalatın yaklaşık dörtte birini oluşturdu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan hesaplamaya göre, bu yılın Ocak ayında 4 milyar 692 milyon 444 bin dolar, Şubat ayında 4 milyar 605 milyon 877 bin dolar, Mart ayında ise 5 milyar 336 milyon 549 bin dolar değerinde enerji ürünü ithal edildi. Bu çerçevede, geçen yıl Ocak-Mart döneminde 11 milyar 724 milyon 810 bin dolar olan enerji ithalatı için bu yıl aynı dönemde ödenen fatura 14 milyar 634 milyon 871 bin dolar oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre enerji ithalatında yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildi. Üç aylık enerji ithalatı, aynı dönemde 55,7 milyar dolar olan toplam ithalatın yüzde 26,3'ü kadar bir büyüklük oluşturdu. Buna göre Türkiye'nin ithalat faturasının 4'te 1'inden fazlası enerji için ödendi. Türkiye'nin toplam ithalatının 240 milyar 838 milyon 853 bin dolar olarak gerçekleştiği 2011 yılında enerji ithalatı 54 milyar 117 milyon 536 bin dolar olmuştu. Türkiye'nin enerji faturası 2010 yılında 38,5 milyar dolar, 2009 yılında ise 29,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmişti. Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, şu anki petrol fiyatlarının dünya ekonomisini tekrardan resesyona sokma riski bulunduğuna dikkati çekerek, petrol ithalatçısı birçok ülkenin bu konuda ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını, Türkiye'nin de bunlardan biri olduğunu söylemişti. Birol, tahminlerine göre, petrol fiyatlarının 120 dolar civarında kalması halinde Türkiye'nin enerji ithalatı faturasının 68 milyar dolara çıkacağını, bunun da cari açık sorunu açısından büyük bir rakam olduğunu ifade etmişti. Ham petrol ithalatı Bu arada, TÜİK verilerine göre, Ocak ayında 1 milyon 387 bin 633 ton, Şubat ayında 1 milyon 318 bin 514 ton, Mart ayında da 1 milyon 709 bin 524 ton ham petrol ithal eden Türkiye'nin yılın ilk 3 ayındaki toplam ham petrol ithalatı 4 milyon 415 bin 671 ton oldu. Türkiye'nin geçen yılın aynı dönemindeki ham petrol ithalatı 4 milyon 120 bin 272 ton olmuştu.

Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.

Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.

Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.

Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.

Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.