Çanakkale'nin Biga ilçesinde bir tüketicinin başvurusunu inceleyen Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti geriye dönük 7 yıllık kredi kartı üyelik bedelinin iadesine karar verdi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) Biga Meslek Yüksekokulu'nda (MYO) Metal Makine Teknolojisi Bölümü öğretim görevlisi Bahaddin Zayim, yaklaşık 45 gün önce Biga Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurup, müşterisi olduğu bankanın kestiği yıllık kredi kartı kullanım ücretinin iade edilmesini talep etti.
Heyet, Zayim'in başvurusunu yerinde kabul edip, 7 yıllık kredi kartı üyelik bedelinin müşteriye iadesi yönünde karar aldı.
Zayim, heyetin kararının ardından bankanın, geçmiş dönemlere ait 274 lirayı kendisine iade ettiğini söyledi.
Kredi kartı kullanan tüketicileri uyaran Zayim, haksızlığa uğradığını düşünenlerin mutlaka Tüketici Sorunları Hakem heyetlerine başvurmalarını istedi.
Hakem heyetinin kararındaki inceleme, gerekçe ve hüküm
Biga Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti Başkanlığı'nın karar tutanağında, inceleme, gerekçe ve hükümle ilgili şu ifadelere yer verildi:
"Yapılan incelemede, taraftarlar arasındaki kredi kartı üyelik sözleşmesinin mevzuata aykırılıklar ihtiva ettiği anlaşılmıştır. 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 6'ncı maddesindeki 'Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketici ile müzakere edilmediği kabul edilir. 6/A, 6/B, 6/C, 7, 9, 9/A, 10, 10/A ve 11/A maddelerinde yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen tüketici sözleşmeleri en az 12 punto ve koyu siyah harfle düzenlenir' hükümleri dikkate alındığında şikayetin kabulüne karar vermek gerekmiştir.
Uyuşmazlığa uygulanması gereken 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili hükümleri gereğince şikayetin kabulüne, 274,49 lira kart üyelik ücretinin iadesine / şikayetçinin adı geçen bankadaki hesabına yatırılmasına, bu karara karşı 15 gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebileceğine, katılanların oy birliğiyle karar verilmiştir."
Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.
Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.
Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.
Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.
Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.