MENÜ

DUYURU :

Bildirimlere izin vererek gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.

Eylülde en çok külçe altın kazandırdı

Külçe altın, eylül ayında aylık bazda yatırımcısına en fazla reel getiri sağlayan finansal yatırım aracı oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayına ilişkin "Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları" sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, Eylül ayında ÜFE ve TÜFE ile indirgendiğinde bir önceki aya göre en yüksek reel getiri yüzde 6,31 ile külçe altında görüldü.

ÜFE ve TÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçlarından euro yüzde 3,07, İMKB 100 Endeksi yüzde 2,38 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Buna karşın dolar yüzde 0,62, mevduat faizi de yüzde 0,52 düzeyinde yatırımcısına kaybettirdi.

Finansal yatırım araçları ÜFE ve TÜFE ile indirgendiğinde İMKB 100 endeksi 3 aylık, 6 aylık ve yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu.

İMKB 100 endeksi, üç aylık değerlendirmede ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14,35, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 13,91 seviyelerinde yatırımcısına reel getiri sağladı.

Altı aylık değerlendirmeye göre İMKB 100 endeksi, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,54, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,71 düzeyinde yatırımcısına kazandırdı.

Aynı dönemde euro, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,98, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3,61 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

İMKB 100 endeksi yıllık bazda da kazandırdı

Finansal yatırım araçları, yıllık olarak değerlendirildiğinde İMKB 100 Endeksi, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 13,39, mevduat faizi yüzde 2,95 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Buna karşın dolar yüzde 3,73, külçe altın yüzde 5,45, euro da yüzde 9,96 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde İMKB 100 Endeksi yüzde 8,03 düzeyinde reel getiri sağlarken, yatırımcısına kaybettiren finansal araçlar yüzde 1,91 ile mevduat faizi, yüzde 8,28 ile dolar, yüzde 9,92 ile külçe altın, yüzde 14,21 ile euro oldu.

Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.

Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.

Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.

Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.

Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.