Uzmanlar yüksek gelen enflasyon verisi sonrası Perşembe günkü TCMB toplantısından beklentilerini anlattı
Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın yüksek enflasyon nedeniyle bir adım atacağını ancak bunun ölçülü bir adım olacağını söyledi.
Şengül "Merkez Bankası'nın yine de bir adım atacağını düşünüyorum. Ama 100 - 150 baz puan gibi büyük hamle şeklinde olmayacaktır, artık ölçülü adımlar atacaktır. MB sinyal etkisini daha fazla kullanmaya çalışacaktır." diye konuştu.
GCM Menkul Değerler'de Araştırma Uzmanı olan Enver Erkan kısa vadede Merkez Bankası'nın Lira'yı korumak adına 100 baz puanlık bir faiz artışına gidebileceğini bildirdi.
100 BAZ PUANLIK ARTIŞ BEKLENTİSİ
Erkan "önceden de Londra’da verilerin sinyaller çerçevesinde yukarı eğilimli bir enflasyon verisi gözleri Merkez Bankası’na çevirmiş durumda...Yerli üretim yeterince desteklenemediği gibi, gıdada ithalatın gıda fiyatını da kura duyarlılığını artırması gibi bir riski vardır. Fed’in faizleri artırmayı değerlendirdiği ve ABD ekonomisinin düzeldiği, reel faizlerin arttığı bir ortamda USD’nin dünyada değerlenmesi söz konusu… Bu yüzden reel faizin paramızı koruyacak seviyelerde olması gerekliliği artıyor, atılması gereken adımların büyüklüğü de… Ülkemize daha çok Döviz girmesini sağlamamız gereken bir ortamdayız. Ancak enflasyon gibi bir baş istikrarsızlık unsuru buna engel olmakta.
Kısa vadede Merkez Bankası TRY’i korumak adına 100 baz puanlık bir faiz artışına gidebilir. Aksiyon almazsa, bu TRY volatilitesini olumsuz etkiler." ifadelerini kullandı.
Erkan uzun vade için, enflasyonda yapısal sorunları yenmek adına çok önemli, ciddi, kararlı çalışmalar yapılması gerektiğimi, yerli üretimin desteklenmesi gerektiğinin de altını çizdi.
ÜFE 15 YILIN ZİRVESİNE, ÇEKİRDEK TÜFE TARİHİ ZİRVEYE ÇIKTI
TCMB kararı Perşembe açıklanacak.
Bugünkü verilere göre tüketici fiyat endeksi Mayıs'ta aylık % 1.62 yıllık % 12.15 artarak beklentileri aştı, yıllık ÜFE de %20'yi aşarak 2003'ten beri en yüksek seviye olarak kayda geçti. Çekirdek TÜFE de Mayıs'ta % 12.64 ile tarihi zirveye yükseldi.
Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.
Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.
Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.
Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.
Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.