Mart ayında enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,39 artarak Temmuz 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Mart ayının zam şampiyonu ise yüzde 29,01'lik artışla karnabahar oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu, Mart ayına ilişkin yurt içi üretici ve tüketici fiyat endekslerini açıkladı.
Buna göre, Mart ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,70, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 6,95 artış gösterdi.
Aylık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,13, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0,74 artarken, yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,39, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 12,31 olarak gerçekleşti.
Böylelikle yıllık bazda enflasyon Temmuz 2013'te gördüğü yüzde 8,88'lik seviyeden bu yana en yüksek düzeye ulaştı.
EN YÜKSEK ARTIŞ GİYİM VE AYAKKABI GRUBUNDA
Mart ayında ana harcama gruplarında en yüksek artış yüzde 2,49 ile giyim ve ayakkabıda oldu.
TEK DÜŞÜŞ ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜNDE
Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 0,02 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.
Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Mart ayında endekste yer alan gruplardan sadece alkollü içecekler ve tütün grubunda yüzde 0,02 oranında düşüş gerçekleşti. Yıllık en yüksek artış yüzde 13,74 ile ulaştırma grubunda oldu.
TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre lokanta ve oteller (yüzde 12,51), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 10,12), eğitim (yüzde 9,98), eğlence ve kültür (yüzde 7,97) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.
ZAM ŞAMPİYONU KARNABAHAR
Mart ayında fiyatı en çok artan ürün yüzde 29,01'lik artışla karnabahar oldu. Bunu yüzde 18,3 ile sivri biber, yüzde 17,9 ile muz, yüzde 13,75 ile domates ve yüzde 13,68 ile patlıcan izledi.
EN BÜYÜK DÜŞÜŞ SALATALIKTA
Mart'ta fiyatı en çok düşen ürün yüzde 6,46'lık kayıpla salatalık olurken yünlü erkek kabanında düşüş yüzde 5,71, ıspanakta yüzde 5,48, kadın botunda yüzde 4,98 ve pırasada yüzde 4,6 oldu.
Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.
Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.
Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.
Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.
Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.