Dış ticaret açığı Temmuz'da 9,8 milyar dolarla beklentileri aştı. Yedi aylık açık 60 milyar doların üzerine çıktı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan 2013 yılı Temmuz ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı.
Buna göre, ihracat, Temmuz'da geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,2 artarak 13 milyar 113 milyon dolar olurken, ithalat yüzde 10 artarak 22 milyar 918 milyon dolara ulaştı.
İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıl Temmuz'da yüzde 61,6 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 57,2'ye geriledi.
Dış ticaret açığı, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,5 artarak 8 milyar 5 milyon dolardan 9 milyar 806 milyon dolara çıktı. CNBC-e anketinde beklenti 8,3 milyar dolardı.
Ocak-Temmuz döneminde açık yüzde 18,3 artarak 60,46 milyar dolar olarak belirlendi.
Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; bu yılın Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 0,9 azaldı, ithalat ise yüzde 6,1 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise temmuzda bir önceki aya göre ihracat yüzde 2,1 artarken, ithalat yüzde 2,4 azaldı.
Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.
Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.
Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.
Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.
Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.