Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, yapılan denetimlerle kayıt dışı istihdam oranının 10 yılda yüzde 46,4'ten 37,5'e düştüğünü söyledi.
Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 81 il müdürlerinin katılımıyla Antalya'da toplantı yaptıklarını ve 2008 yılından bu yana kadar yapılan çalışmaları değerlendirdiklerini belirtti.
Son 4 yılda önemli reformlar yaptıklarını anlatan Acar, çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini, yasal düzenlemeler yapıldığını, teknik altyapı konusunda da önemli adımlar atıldığını bildirdi.
Mevcut aktif sigortalı sayısının 15 milyon 200 binlerden 18 milyon 500 bine ulaştığını dile getiren Acar, yaklaşık 3,5 milyon yeni kişiyi sisteme kattıklarını kaydetti.
Kayıt dışı istihdama yönelik de ciddi çalışmalar yapıldığını anlatan Acar, ''2008 yılından bu yana yapılan çalışmalar sonunda kayıt dışı çalışan yaklaşık 1 milyon 24 bin kişiyi kayıt altına aldık'' dedi.
Bu doğrultuda prim gelirlerinin prim giderlerini karşılama oranlarının da yüzde 52'lerden yüzde 58'lere çıktığını ifade eden Acar, gayri safi milli hasıla içerisinde SGK açıklarının yüzde 3'lerden yüzde 1,5'lara kadar indiğini bildirdi.
Kayıt dışı istihdam ile mücadelelerini sürdürmeye devam edeceklerini vurgulayan Acar, ''Kayıt dışı istihdam oranı yüzde 46,4'lerden 37,5'lere kadar indi. 10 yıl içinde ise bu oranı yüzde 15'lerin altına indirmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu.
SGK'daki değişim
Kurum olarak fiziki mekanlarla ilgili de önemli yatırımlar yaptıklarını dile getiren Acar, yenilenmesi gereken il müdürlükleri binalarının yenilendiğini kaydetti.
Arşiv yönetim sistemini de yenilediklerini anlatan Acar, kuruma ait 4,5 milyar evrakın bulunduğunu, bu evraklardan yaklaşık 2,5 milyarının aktif olduğunu bildirdi.
İşlemlerin daha hızlı yapılabilmesi için aktif evrakların bilgi işleme aktarılması yönünde çalışma yürüttüklerini belirten Acar, projeyi ilk olarak Eskişehir'de uygulamaya başlayacaklarını, ardından Türkiye geneline yayacaklarını kaydetti.
Merkez olarak 325, taşra olarak da 15 eylem planları bulunduğuna işaret eden Acar, ''Hedefimiz teknolojik altyapısını önemli ölçüde tamamlamış, fiziki yapılarını vatandaş odaklı yenilemiş şekilde 74 milyon insana hizmet verecek bir kurum oluşturmak'' dedi.
Sistem, 1 Ocak'ta ülke geneline yayılacak
SGK Başkanı Acar, kişilerin hastanelere gitmedikleri halde gitmiş gibi gösterip, kuruma fatura edilmesi yönündeki suistimallerin önüne geçmek amacıyla başlattıkları avuç içi okuma sisteminin pilot il olan Konya'da 1 Temmuz'dan bu yana uygulandığını hatırlattı.
Uygulamanın 15 Ekim'de 20 ilde daha başlayacağını bildiren Acar, ''1 Ocak'a kadar tüm özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde bu sisteme geçmiş olacağız. Bu konuda gerekli altyapılarımızı tamamladık. Özel sağlık hizmet sunucularımız da bununla ilgili teknik altyapıyı kurmak zorundalar. Devlet hastanelerinde ise ileriki bir tarihte uygulama başlayacak'' şeklinde konuştu.
Uygulamanın Konya'da başarılı bir şekilde yürütüldüğünü vurgulayan Acar, bugüne kadar herhangi bir sorun yaşanmadığını kaydetti.
Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.
Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.
Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.
Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.
Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.