MENÜ

DUYURU :

Bildirimlere izin vererek gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.

Bu hafta neler var... (3-7 Haziran)

Geçtiğimiz hafta ekonomik veriler açısından belki de son ayların en sıkıcı haftasıydı, buna rağmen hareketsiz bir hafta olmadı. Şimdi ise neredeyse tüm önemli verilerin toplandığı bir hafta var önümüzde.

ABD tarım dışı istihdam değişimi verisi, Avustralya faiz kararı, büyüme, perakende satışlar verileri, ABD, İngiltere, Euro Bölgesi pmi verileri, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları faiz kararları haftanın en çok öne çıkan verileri olacak.

Gelin programda neler var gün gün inceleyelim;

Pazartesi:

Gece oldukça önemli veriler var, 04.30’da Avustralya perakende satışlar ve 04.45 HSBC Çin final imalat pmi en önemlileri olacak.

Perakende satışlarda -%0.4’ten %0.3’e çıkış beklenirken Çin HSBC imalat pmi verisinin Mayıs için 49.6 olarak teyit edilmesi bekleniyor.

Hafta sonu beklentilerin üstünde açıklanan Çin resmi imalat pmi rakamından sonra HSBC verisinin yukarı revize edilip edilmeyeceği piyasalar açısından önemli olacak. Edilmesi halinde piyasalar oldukça olumlu algılayacaktır.

AUD için önemli bir gece olacağı muhakkak, hem kendi içinden hem de en önemli ticaret partneri olan Çin’den önemli veriler var. AUDUSD Asya seansının en hareketli paritelerinden olacaktır.

10.00’da Türkiye enflasyon verileri TL’sin son değer kaybından sonra çok daha önemli olacak. Erdem Başçı rakamların TL’deki ateşi dindireceğini söylemişti. Doğru mu değil mi görme fırsatı bulacağız.

Avrupa seansı imalat pmi verileri ile geçecek. 10.15 İspanya, 10.30 İsviçre, 10.45 İtalya, 11.00 Euro Bölgesi ve 11.30 İngiltere pmi verileri açıklanacak. Tüm verilerin önceki aya göre iyileşme göstermesi bekleniyor.
EURUSD ve GBPUSD için güzel işlem fırsatları olacaktır.

ABD seansında imalat pmi serisi devam edecek. 17.00 ISM imalat pmi borsalar, tahviller ve pariteler üzerinde büyük hareket yaratacak. Verinin 50.7’den 50.6’ya gerilemesi genel beklenti.

Salı:

07.30’daki Avustralya faiz kararında son veriler sebebiyle herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Avustralya Merkez Bankası RBA’nın beklemede kalması en büyük ihtimal. Yine de faiz indirimi ihtimali de yok değil. Ayrıca faiz indirimi olsun olması faiz kararı metni oldukça önemli olacak. AUD paritelerinin hepsini dalgalandıracak dakikalar yaşayacağız.

10.00 İspanya istihdam verileri ve 11.30 İngiltere inşaat pmi verisi Avrupa seansının öne çıkan verileri olacak.

ABD seansında ise 15.30 ABD ve Kanada ticaret dengesi verileri günün son önemli verileri. Açık rakamlarının yanında ticaret hacmindeki değişiklik de oldukça önemli.

Çarşamba:

04.30’da yine önemli bir Avustralya verisi, 1. çeyrek büyümesi var. 2012’nin 4. çeyreğinde %0.8 büyüyen Avustralya için 1. çeyrek beklentisi %0.6. Veri AUD için kısa vadeli hareket getirecek ama 1. çeyreğin artık oldukça geride kaldığını da hatırlatalım.

10.15-11.30 arası yine İspanya, İtalya, Euro Bölgesi ve İngiltere pmi verileri var ama bu sever servis sektörü verileri açıklanacak. Beklentiler yine önceki aya göre iyileşme şeklinde.

15.15’de Cuma günü ABD istihdam verilerinin en önemli ip uçlarından birini ADP özel sektör istihdam değişimi verisi ile göreceğiz. Geçtiğimiz ay 119 bin açıklanan istihdam artışı için bu ay beklenti 171 bin.

Cuma günü beklentilerini oluşturacağı için piyasaya oldukça hareket getirecek bir veri. Biz de ALTIN, USDJPY, EURUSD gibi paritelerde bu hareketliliği her zaman olduğu gibi fırsata çevirmeye çalışacağız.

17.00’da bu kez bir başka çok önemli ABD verisi olan ISM imalat pmi açıklanacak ki bu veri hem ABD’nin en önemli sektörünün rakamlarını sunacak hem de hizmet sektöründeki istihdam durumunu anlatacağı için Cuma günü beklentilerine katkıda bulunacak.

53.1’den 53.4’e çıkması beklenen ISM verisinin ABD tahvilleri, borsalar ve paritler üzerinde muazzam etkisi olur. Bizim de doğru yorumlayıp işlem fırsatına çevirdiğimiz verilerin başında geliyor.

Perşembe:

Avustralya veri serisi yine 04.30’da devam ediyor. Bu sefer ticaret dengesi var takvimde. Daha önce 310 milyon A$ olan ticaret fazlasının 210 milyona daralması bekleniyor.

13.00’daki Almanya fabrika siparişleri verisi faiz kararları öncesi öne çıkan tek önemli veri. %1 düşüş bekleniyor ama önceki ay %2.2 gibi kuvvetli bir artış vardı, bu bağlamda değerlendirilmeli.

Faiz kararları öncesi piyasa daha çok bekleme halinde olacaktır. 14.00’da İngiltere Merkez Bankası’nın King Başkanlığındaki son faiz kararı gelecek. Faizlerin değişmeyeceği kesin, varlık alım programı içinse ufak bir ihtimal artış ihtimali var. Yeni Başkan Carney gelmeden böyle bir karar alınması zor dursa da GBP’yi oldukça sıkıntıya sokacak bu ihtimal çok da az değil.

14.45’de Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararının olaysız geçmesi bekleniyor. Herhangi bir yeni hamle beklenmezken gözler 15.30’da konuşacak olan ECB Başkanı Draghi’ye çevrilecek.

15.30’da ECB Başkanı Draghi’nin konuşması EUR paritelerinin hepsini şu veya bu şekilde sallayacak. Draghi’ye negatif faizler ve politika faizi indirimi konusunda çok sayıda soru gelecek ve Draghi’nin bunlara vereceği cevaplar da EURO’nun kaderini tayin edecek.

15.30’da aynı zamanda ABD’den haftalık işsizlik başvuruları verisinin geleceğini de hatırlatalım. Geçtiğimiz hafta 354 bine çıkan verinin bu hafta 345 bine gerilemesi bekleniyor.

Cuma:

Asya seansında önemli verilerin olmadığı günde Avrupa seansında 11.30 İngiltere ticaret dengesi ve 13.00 Almanya sanayi üretimi verileri öne çıkacak.

Ama piyasa tabii ki 15.30 ABD istihdam verilerini bekliyor olacak bu sırada.
Geçtiğimiz ay ABD’de tarım dışı istihdam artışı 165 bin olarak gerçekleşmişti ve işsizlik oranı ise %7.5’e gerilemişti.

Bu ay işsizlik oranının %7.5’te sabit kalması beklenirken tarım dışı istihdam artışının ise geçtiğimiz ay ile hemen hemen aynı açıklanması bekleniyor. Aynı saniyelerde Kanada’dan da istihdam verilerinin geleceğini unutmadan söyleyelim.

ABD istihdam verileri piyasanın en merakla beklediği ve piyasayı en çok hareket ettiren veriler. Yatırımcılar önümüzdeki sürece dair beklentilerini bu verilere göre şekillendirdiği için veriler paritelerde, emtialarda, tahvillerde, borsalarda yani her piyasada müthiş hareket getirecek.

Kaynak: DövizDestek

Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.

Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.

Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.

Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.

Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.