Hisse Senedine Yatırım Yapmanın Yararları Nelerdir?

Hisse Senedi

Hisse senedi anonim firmaların ortaklığı doğrultusunda ihraç edilen ve anonim firmaların ortaklık payını simgeleyen önemli belgeleri temsil eder. Borsa üzerinde yatırım yapılan hisse senetleri hem firmaların kazanç sağlaması ve hem de kişilerin gelir elde etmesi için kullanılır.

hisse senedi

  • Hisse senedi alan ve yatırım yapan kişiler, o firmaya ortak olabilir ve kendilerine kazanç sağlayabilirler.
  • Yatırım yapılan firmanın kar miktarına ve sermaye çoğaltılmasını yapmaya hak kazanılabilir.
  • Hisse senedi sektörü içerisinde yer alan mevduatlar ideal bir şekilde dağıtılır.
  • Hisse senetleri pratik bir şekilde nakit paraya dönüştürülebilir.
  • Hisse senedi içerisinde oluşan karlar, reel piyasa içerisinde kullanılabilir.

Firmanın Kaç Hisse Satacağı Nasıl Oluşturulur?

Hisse senetlerini halka açmaya karar veren firma öncelikle bir yatırım bankası ile anlaşmalar sağlar. Anlaşmanın sonucunda ise firmanın maddi değeri belirlenir. Firmanın maddi maddi değerinin belirlenmesi için önceki elde edilen kazançlar ve gelecekte kazanılması hedeflenen kazançlar ele alınır. Firmanın kar ve zarar oranları, arttırılması planlanan hedefler ve pazarlama departmanının firma üstündeki ilgiyi ne kadar çoğaltabileceği gibi etkenler ele alınır. Ayrıca firmaya benzer olarak ilerleyen diğer firmaların da maddi değeri de katılarak birçok farklı yolun bir araya getirilmesi ile hesap tekniği oluşturulur.

Değer oluşturulma işleminin ardından banka, firmanın ne kadar hissesini halka arz etmesi konusunda bir fikir beyan eder. Bu beyanın ardından yönetim kurulu tarafından son karar oluşturulur. Firma sahipleri, firmaların kontrolünü ellerinde tutmak amacı ile çoğu hisse senedi belgelerini kendi ellerinde tutarlar. Bu nedenle halka arz edilen hisse senedi oranı %49 ve daha az olarak belirlenir.

Firmanın Halka Arz Ettirilmesi Esnasında Hisselerin Birim Miktarının Değerini Kim Belirler?

Hisse senedinin birim fiyatını kişinin kendisi büyük bir ölçüde belirler. Yatırım bankaları satılması için uygun gördüğü birim ücreti üstünden bir satış bedeli belirleyebilir. Ancak bu ücretlendirme sırasında bir parçasını da firmanın halkın ilgisini arttırmayı amaçlar. Eğer firmalara ilgi çoksa hisse senedi fiyatları artışta olur, firmalara ilgi az olursa ücretler de azalacaktır.

Bir Hisseyi Satın Almanın Avantajlı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Birçok kişi için birer birer firmalardan hisse senedi almak doğru bir fikir olmayacaktır. Genellikle kişiler tavsiyeler ile birlikte hisse senedi almaya meyil gösterirler. Ancak sağlıklı bir alışveriş yapmak için rasyonel düşünmek önemlidir.

Kişiler bireysel olarak kendilerini yatırım için hazırladıkları zaman büyük platformlar üzerinde takip sağlayabilirler. Platformlar üzerinde şirketlerin ücretleri ile kazançlarının oranları yer alır. Eğer firmanın F/K oranı az ise hisse senetleri, gelecekteki zaman için kazançların olacağını simgeler. Güncel ücretler bir senelik yükselişler ve azalmaların oranlarına göre hesaplandığında uygun fiyata satılıyor anlamına gelir. Piyasa analistlerinin düzenli olarak yaptığı paylaşımlar da takip edilerek kişiler kendilerine doğru bir yol izleyebilirler. Bir firmanın yatırım yapan kişilere kar payı verebiliyor olması, firmanın maddi durumunun iyi olduğunu ifade eder.

Şirketin sattığı ürünlerin ne olduğu takip edilmelidir. Şirketin sattığı ürünlerin kazançları ve şirketin kimin yönetiminde olduğu da hisse senetleri konusunda oldukça etkilidir.

Borsada Dalgalanmalar Neden Olur?

Borsa üzerindeki dalgalanmalar sürekli olarak meydana gelir. Petrol ücretlendirmeleri, Amerika Birleşik Devletleri’nin ekonomik durumu veya Çin’in maddiyatı da borsa üzerinde etkilenmelere neden olur. Havanın durumu ve birçok farklı etken de borsa üzerindeki değişimlerin sebebidir. Yatırımcılar dalgalanmalardan etkilenmemeli ve uzun süreli yatırımlarına odaklanmalıdır. Uzun vade içerisinde kazanç sağlamak çok daha kolay olacaktır.