Hisse Senetleri Neden Çıkartılır Temettü Nedir

Hisse Senedi

Hisse senedi tarih içerisinde en eski zamanlardan beri kullanılan yatırım ürünlerinden birisi olarak piyasada yer alır. Borsaların en temel kurulma sebebi olarak hisse senetleri gösterilebilir. Günümüzde borsa içerisinde en çok işlem görenler arasında yer alır. Çeşitli firmaların ortaklıkları için hisse senedi kullanılır. Bu senetler aracılığı ile ortakların payları ve ortaklıkları kesin olarak belirlenir. Evraklar üzerinde firmaların bölüşüldüğü ve herkesin payının biçildiği önemli kağıtlara bu isim verilir. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından izin doğrultusunda hisse senetleri çıkartılır ve kişiler aralarında senet imzalarlar. Ancak sermayesi bulunan her firma bu izni alamaz.

Hisse senedi çıkarmaya hakkı bulunan firmalar; sermayesi kişiler arasında ayrılmış olan komandit firmaları, özel bir yasa ile açılmış kuruluşlar ya da anonim şirketler olarak nitelendirilir. Bu şirketlerin hisse senedi çıkarmak için yaptığı başvurular esnasında ise SPK denetimi yapılır ve onaylanırsa evraklar çıkartılır.

Hisse Senetleri Neden Çıkartılır?

Hisse senetleri genellikle kişiler ya da kuruluşlar arasında bulunan ortaklık girişimlerini kağıt üzerine dökmek için çıkartılır. Kişiler arasındaki mülkiyetin ortaklığı ya da herhangi bir mal varlığı için yapılan ortaklıklarda hisse senedi aracı olarak kullanılır. Hisse senetleri, şirket işlevini sürdürdüğü müddetçe geçerliliğini korur ve şirket kar ettiği süre içerisinde daima değer kazanır. Senetlerin belirli bir kazancı yoktur, şirketin kazancı ve kaybına bağlı olarak değerleri değişmektedir. Firma üzerindeki bilanço karı ve firmaya yapılan yatırımlar da hisse senetlerinin değerleri üzerinde oldukça etkilidir.

Temettü Nedir?

Temettü, kişilerin sahip oldukları hisse senetleri üzerinden aldıkları gelire denilir. Bu miktar sürekli olarak değişebilir ve hisse senedi piyasa içerisinde farklı değerler alır. Borsa üzerinde kişilerin işlem yapabildiği hisse senetleri vatandaşlara açık olarak sunulur. Bu hisseler kote edilmiş olur ve kişiler alım satım gerçekleştirebilirler. Vatandaşa sunulacak olan hisse senetleri öncesinde kayıt altına aldırtılır. Kayıt işleminden sonra ise kişiler alım satım işlemi yaparak hisse senedi değerlendirmesi yapabilirler.

Hisse senedi alım ve satımı işlemleri sayesinde firmalar da kazanç sağlarlar. Her işlem yapıldığında firmanın büyümesi ve gelişmesi hızlanır. Firmaların daha hızlı büyümesi ve kazanç sağlaması için borsa üzerinde yapılan işlemler oldukça önemlidir. Kaynak sağlanması borsalar üzerinden daha kolay bir şekilde çözümlenebilir.

Borsa Binalarının Kuruluşu Nasıl Gerçekleşmiştir?

Hisse senetleri farklı kişilerin kullanımına geçmiştir ve bu sayede borsaların ilk adımları atılmıştır. Eski zamanlarda borsa işlemleri panayır ve pazar alanları üzerinde gerçekleştirilmekteydi. Dünya üzerinde okyanus ticaretlerinin arttığı zamanlar içerisinde hisse senetleri ticaretlere dahil edilmiştir. Hisse senetlerinin ticaret içerisinde kullanılmasının ardından ise borsa işlemleri artış göstermiştir.

Hisse senetleri üzerinde yapılan işlemler zamanla artmış ve daha fazla kullanım alanı oluşmuştur. Bu nedenle senetlerin koruma altına alındığı yerlere ihtiyaç duyulmuştur. Evrakların kayıt altında tutulması ve işlem takibi devamı için de alanlara ihtiyaç olmuştur. Bu sebeple borsa binaları kuruluşları yapılmıştır. Borsa ile hisse senedi doğru orantılıdır, ikisi de birbirine bağlı olarak ilerler.

Bir Firmanın Halka Arz Edilmesi Ne Demektir?

Halka arz edilmesi demek şirketin daha da hızlı büyümesi anlamına gelir. Firmalar kaynak toplamak amacı ile hisse senetlerini kişilere açar ve onlardan kaynak elde ederler. Halka arz etme işlemleri borsa aracılığı ile gerçekleştirilir ve kişiler alım satım yaparak bu işlemleri yaparlar. Yeni hisse sahibi olan kişiler de şirketin belirli bir bölümünü satın alarak, istedikleri kaynağı elde ederler. Borsa işlemleri sonucunda firmanın kar elde etmesi amaçlanır.