Borsada telefondan nasıl hesap açılır ve nasıl hisse senedi alınıp satılır?

borsa nedir
borsa nedir

Telefondan Hisse Senedi Nasıl Alınıp Satılır?

Özellikle ticaret yapma eğiliminde bulunan hemen hemen herkesin finans sektörüne dair en merak ettiği konuların başında borsa ve borsa üzerinden yapılacak işlemler gelir. Borsa çok geniş kapsamlı finansal hareketlilik alana açmakla birlikte, risklerinde aynı ölçüde bulunduğu finansal bir mecradır.

Bu dünya içerisinde hiçbir şeyin kesin olmadığının altını çizmek gerekecektir. Bu sebepten dolayı herhangi bir konuda kesinlik vadettiği iddiasında bulunanlar büyük oranda yanılıyor demektir. Günümüzde ise Borsa ve buna bağlı finansal işlemlerinin tamamının tek bir tıkla mobil cihazlar üzerinden yapılması mümkündür. Borsa nedir?

Borsa en genel anlamıyla ileriye yönelik yapılan yatırımlar anlamına gelmektedir ve bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken mesele yeteri kadar öngörüye sahip olmaktır. Bunun yanı sıra borsa aracılığıyla günlük al-sat işlemlerini de yapmak mümkündür fakat bu durumun daha fazla risk barındırdığı belirtilmelidir. Borsada özellikle mobil anlamda işlem yapabilmek adına hesabınızın bulunması zorunlulukla gereklidir. Bu bağlamda Borsa’da nasıl hesap açılır?

Borsa’da Nasıl Hesap Açılır?

Borsa’da hesap açmak için herhangi aracı bir bankanın kullanılması mümkündür. Ziraat Bankası, Yapı Kredi, Garanti ve diğer tüm bankalar bu bağlamda değerlendirilebilir. Borsa hesabı açabilmek adına belirtilmesi gereken temel mesele, internet üzerinden ya da mobil uygulama aracılığıyla herhangi bir banka tarafından borsada hesap açılmasının mümkün olmadığıdır. Dolayısıyla hesap açma işlemleri için doğrudan bankaya giderek, işlemleri elden tamamlamanız gerekir. Aynı gün içerisinde banka tarafından size şifre verilecektir.

Şifrenin aktif olarak kullanılması için App Store ya da Play Store üzerinden Borsa hesabı açtırdığınız bankanın mobil uygulamasını hızlıca indirebilirsiniz. Bu işlem kolaylıkla tamamlanabildiği gibi pek çok banka bu işlemlerden ücret talebinde bulunmamaktadır.

Tüm bankaların mobil uygulamalarında farklı ara yüzler bulunuyor olmakla birlikte çoğunlukla borsa işlemleri için; “Günlük Yatırımlar”, “Portföy”, “Hisse Alış-Satış” gibi alternatifler bulunmaktadır. Burada Portföy daha önce yapılmış olan işlemlerin görülebildiği bir alana işaret etmektedir. Telefondan nasıl hisse senedi alınıp satılır?

Telefondan Nasıl Hisse Senedi Alınıp Satılır?

Telefondan hisse senedi alıp satma işlemleri için çoğunlukla bankalar belli bir miktarda hisse senedini ara yüzde anlık olarak görülecek şekilde takip etmeniz için ücretsiz olarak anlık verileri sunmaktadır. Burada talep ettiğiniz gibi hisse senetlerini yöneterek belirtilen kota kapsamında takip edeceğiniz hisse senetlerini ekleyebilir ya da çıkarabilirsiniz.

Hisse senedi almak için bu ara yüzde size sunulan hisse senetlerinin üzerine tıklayarak alma işlemlerini yapabilirsiniz. Burada senetlerin anlık fiyatlarına dikkat edilmesi gerekli olmakla birlikte, adet ya da tutar bilgilerinin de girilmesi gerekmektedir.

Telefondan hisse senedi alıp satmak için gerekli olan bazı teknik bilgiler vardır. Edilmesi gereken temel meseleleri şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • 09:15-13:00 ve 14:00-18:00 saatleri arasında borsa işlem görür. İşlemlerin bu süre içerisinde yapılması daha avantajlıdır.
  • Borsada A,B,C ve D harflerinden oluşan kodlar vardır bu harfler hisse senedinin değerinin belirlenmesi için kullanılır.
  • A: 30 Milyon ve üzeri
  • B: 10-30 Milyon aracılığı
  • C: 10 Milyon altı
  • D: 1 Milyon altı
  • “Emir Tipi” seçimlerinde yeni başlayanlara “Normal seçim” önerilmektedir.
  • Geçerlilik bölümünde yer alan “Kie” satın alma işlemlerinde belirtilen kota kapsamında alışın tamamlanması anlamına gelmekle birlikte “Günlük” seçeneği ise günlük alışları temsil eder.
  • Hisse senetlerinin grafiğine dikkat edilmelidir.
  • BİST 3 ayda bir güncellenen daha garantili hisse senetlerine işaret etmektedir.

Bu ve buna benzer pek çok işlemi telefon aracılığıyla tapmak mümkün olmakla birlikte, daha kapsamlı işlemler yapabilmek adına bilgisayarın kullanılması geniş bir yelpaze sunacaktır.