Ethereum Nedir?
Kripto para denilince akla ilk olarak tabii ki de Bitcoin isimli kripto para gelmektedir. 2009 yılında ortaya çıkan Bitcoin kripto para sektöründe oldukça uzun bir süre tek başına ilerlemeye devam etmiştir. Arkasından ta ki Ethereum gelene kadar. Ethereum adı verilen kripto para Kuzey Amerika Bitcoin konferansı esnasında ilk olarak kurucusu da olan Vitalik Buter tarafınan duyurulmuştur. Bitcoin gibi blockchain teknolojisi ile temellendirilmiş ve son derece yenilikçi bir sistem olarak ortaya sunulmuştur.
Aslında Etherum proje itibarı ile birçok altcoinin de çıkmasına yol gösterici bir kripto para olmuştur. Çünkü bu projede Bitcoin’in de dahil olduğu blockchain üzerinde kullanıcıları özgür kılmış ve yeni yazılımlar oluşturulabilmesinin de önünü açmıştır. Kullanıcılar da bunu takdir ederek ve bu yol üzerinden giderek birçok başka kripto para oluşmasına neden olmuştur.
Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
Daha önceden de dediğimiz gibi kripto para ismi geçince akla ilk olarak BTC daha sonra da ETH gelmektedir. Değerinin gerçekten çok kısa sürede de inanılmaz bir artış göstermesi ikinci bir Bitcoin olacak düşüncesini akıllara sokmuştur. Bitcoin ve Ethereum arasındaki farklılıklara bir an önce geçmemizi istiyorsanız gelin sizin için şu şekilde maddeler halinde sıralayalım:
- Ethereum süre bakımından Bitcoin’e göre çok daha avantajlı bir konumdadır. Bitcoin için bu sistemde bir blok oluşması yaklaşık olarak 10 dakika sürebilmektedir. Ancak Ethereum için bu süre çok daha kısadır. Bu süre genellikle 1 dakikanın altındadır.
- Vitalik Buterin bir sözünde Bitcoin altın, Litecoin gümüşse Ethereum için petrol şeklinde Ethereum önemini vurgulamıştır. Çünkü Ethereum, Bitcoin’e göre çok daha yenilikçi bir projedir ve diğer altcoinleri de bu proje ile beslemektedir.
- Bitcoin proje bazında çok sınırlı işlem alanı tanırken Ethereum’da bunun önü son derece açıktır. Ethereum’un sistemi ile çok farklı projeler ve yazılımlar üretilebilmektedir. Hatta yeni alt coinler bile üretilebilmektedir.
- Madencilik konusunda da Ethereum her zaman dengeli bir tutum sergilemektedir. Bitcoin madenciliği yapan kullanıcılar gücüne göre kazanç elde ederken Ethereum için aynı şey geçerli değildir. Ethereum madenciliği yapan kişiler arasında da bir denge gözetilmektedir.
Ethereum Madenciliği Nedir?
Ethereum madenciliği kısaca Ethereum üretmek anlamına gelmektedir. Ethereum, somut olmayan bir para olduğu için üretimi sanal yolla yapılan bir para birimidir. Bu olaya da genel olarak Ethereum madenciliği denilmektedir. Bu tip madencilikte Bitcoin madenciliği gibi ASIC adı verilen özel devreler kullanılması şart değildir. Bu sayede aslında bu madencilik Bitcoin madenciliği gibi spesifik bir madencilik olmaktan çıkmıştır. Bu sayede evinizdeki Windows işletim sistemli bilgisayarınızla bile Ethereum madenciliği yapabilirsiniz.
Ethereum Madenciliği Nasıl Yapılır?
Öncelikle Ethereum madenciliği için gerçekten güçlü ekran kartlarına ihtiyacınız olduğunuzu söylemeliyiz. Özellikle 64 bit Windows 10 kullanıcısı iseniz en azından 4 GB belleğe sahip ekran kartına sahip olmanız gerekiyor. Genelde bu madencilikte AMD marka ekran kartları tercih edilmektedir. En fazla tercih edile ekran kartı modelleri ise AMD Radeon VII ve AMD Radeon RX 580 olarak karşımıza çıkmaktadır.
Gelin isterseniz Ethereum madenciliği yapabilmek için adım adım sizlere ne yapmanız gerektiğini söyleyelim:
- MyEtherWallet isimli web sitesini açın
- Burada ilk olarak New Wallet adlı sekmeye tıklayarak yeni cüzdan açma işlemlerini tamamlayın.
- Oluşturulan cüzdanınızı güvenli bir şekilde yedekleyin.
- Claymore Dual Miner programını edinin.
- bat dosyasına cüzdan adresinizi yazın ve işlem tamam.
Bu adımlardan sonra güvenli bir şekilde madencilik işlemlerinizi yapmaya başlayabilirsiniz.