MENÜ

DUYURU :

Bildirimlere izin vererek gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.

Altın uçacak iddiası

Wall Street Journal gazetesi, küresel çapta hububat fiyatlarının artmasının altın fiyatlarını uçurabileceği uyarısını yaptı.

Analistler yılbaşından bu yana fiyatında çok ciddi yükselişler yaşanmayan altının, küresel enflasyondan korunmak isteyen yatırımcıların bu emtiaya yönelmesiyle yükselebileceğine işaret etti.

İsviçre merkezli UBS Bankası'nın analistlerinden Edel Tully, "Yükselen gıda fiyatları elinde fazlasıyla altın rezervi bulunduran Çin ve Hindistan gibi ülkelerde enflasyona kalkan olması için altın alımlarını artırabilir" dedi.

2009 ve 2010'DA DA YAŞANMIŞTI

UBS'e göre, Çin'deki Tüketici Fiyatları Endeksi'nin yüzde 30'u, Hindistan'da ise yüzde 50'si gıda fiyatları ile belirleniyor.

Bununla birlikte bu iki ülke dünyanın en fazla altın alan iki ülkesi konumunda. 2011'de küresel altın talebinin yüzde 42'si Çin ve Hindistan'dan gelmişti.

Fransa merkezli BNP Paribas bankasının analisti Anne-Laure Tremblay, "2009 ve 2010'da hem Çin hem de Hindistan'da gıda alanında yüksek enflasyon görüldü ve bu da altına olan talebi ciddi oranda artırdı" dedi.

Gıda fiyatlarında görülecek enflasyon, gelirlerinin büyük kısmını gıdaya harcayan gelişmekte olan ülkelerde çok daha önemli bir sorun olarak kabul ediliyor.

ALTIN FİYATLARI YILBAŞINDAN BU YANA SAKİN

Diğer yandan altının ons fiyatında yılbaşından bu yana çok büyük bir yükseliş görülmedi. Altının onsu yılın ilk sekiz ayında yüzde 1.4 oranında yükselerek 1.587 dolara çıktı.

ABD başta olmak üzere küresel çapta yaşanan kuraklık, hububat ve mısır fiyatlarını son zamanların en yüksek seviyelerine çıkardı. Bu yükseliş, gıda fiyatlarında enflasyon riskini ciddi şekilde tetikledi.

Chicago Borsası'nda işlem gören soya fasulyesinin fiyatı bu yıl yüzde 3.5 yükseldi, mısırın vadeli fiyatı ise yüzde 3'e yakın primli. 20 Temmuz'da soya ve mısır vadelileri rekor kırdı.

Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.

Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.

Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.

Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.

Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.