MENÜ

DUYURU :

Bildirimlere izin vererek gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.

Almanlar Türk borsasına göz dikti

Alman yatırımcıların Türkiye sermaye piyasalarındaki etkinliği artıyor. Artık Almanlar, Türk borsasında en kalabalık yabancı yatırımcı grubunu oluşturuyor.

Türkiye ile Almanya arasında yoğun ekonomik ilişkiler bulunmasına rağmen Alman yatırımcıların Türkiye sermaye piyasasında bir ağırlığı bulunmuyordu. Fakat bu durum değişiyor. Alman yatırımcıların Türk borsasına ilgisi yaz aylarından bu yana düzenli bir şekilde artıyor.

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre Türk sermaye piyasalarında yatırım yapan Almanların sayısı Temmuz'da 968 iken, Ekim ayında 1425 oldu. Aynı zaman diliminde Almanların Türk borsasında yaptığı yatırımların büyüklüğü de artış gösterdi. Almanların Türkiye'de portföylerinin büyüklüğü Temmuz'da 2 milyar 400 milyon lira oldu. Ekim ayında ise bu rakam yaklaşık olarak 2 milyar 700 milyon lira olarak gerçekleşti.

Alman yatırımcılar, yatırımcı sayısı bazında uzun süre Türkiye sermaye piyasalarında hâkim olan ABD'li yatırımcıları da geride bıraktı. Eylül'de ABD'den Türk borsasına yatırım yapanların sayısı 1299 iken, Almanya'dan gelen yatırımcıların sayısı 1379 oldu. Eylül ayından bu yana Alman yatırımcılar Türkiye sermaye piyasalarında en büyük yabancı yatırımcı grubunu oluşturuyor.

‘KREDİ NOTU ETKİLEDİ'
Eczacıbaşı Menkul Değerler Başekonomisti Sertan Kargın bu durumdan Türkiye'nin ülke notunun artmasının etkisi olduğu görüşünde: "Son dönemde sadece Almanlar değil Japonlar da Türkiye sermaye piyasalarına daha çok gelmeye başladılar. Bunda Türkiye'nin notunun yatırım yapılabilir seviyeye gelmesinin etkili olduğunu düşünüyorum. Bazı yatırım fonlarının içtüzüklerine göre gelişmekte olan bir ülkeye yatırım yapmak için o ülkenin yatırım yapılabilir seviyede olması gerekiyor. Hatta bazı fonlar en az iki kredi derecelendirme kuruluşunun yatırım yapılabilir notu vermesini bekliyor. Mayıs'ta kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin notunu artırdı. Böylelikle Türkiye de iki kuruluştan olumlu notu olan ülke konumuna yükseldi."

'ÇOK BÜYÜK ARTIŞ YOK’
Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan ise, Alman yatırımcıların gösterdiği bu ilginin aslında çok büyük rakamlar oluşturmadığını belirtiyor. Özarslan Alman yatırımcıların ilgisini şöyle değerlendiriyor: "Euro bölgesindeki olumsuz algı Almanya'da dahi hissediliyor. Kendi ülkelerindeki varlıkların değer kazanmadığını düşünen yatırımcılar Türkiye'deki yatırım alternatiflerini değerlendiriyor. Aslında son aylarda Alman yatırımcılara ait rakamlar artış gösterse de bu rakamların çok büyük olduğunu söyleyemeyiz. Benim gözlemlediğim Alman yatırım fonlarının Türkiye'ye hâlâ diğer ülke fonları kadar yatırım yapmadığı."

'TAMAMINI GETİRMİYORLAR’
Türkiye sermaye piyasasında Alman yatırımcıların sayılarının ve etkinliklerinin artmasına rağmen portföy büyüklüklerinin sınırlı olduğu görülüyor. Alman yatırımcılar sayı olarak ABD'lileri geride bıraktılar. Fakat ABD'li yatırımcıların ekim ayı itibariyle 46 milyar 700 milyon lira tutarında yatırımları bulunurken Almanların yatırımlarının büyüklüğü yaklaşık 2 milyar 700 milyon lirada kaldı. Sertan Kargın bu durumu şöyle yorumluyor: "Gezi olayları, global piyasalar ve Suriye riski Türkiye ekonomisine olumsuz yansıdı. Yatırımcılar yatırımlarının tamamını getirmekten çekiniyorlar. Bu ortamda bir kredi derecelendirme kuruluşunun notunun negatife dönmesi önemli bir etki yaratır. Dolayısıyla bu artan ilginin temkinli bir ilgi olduğu söylenebilir."

Ekonomik Takvim

Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.

Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.

Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.

Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.

Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.