MENÜ

DUYURU :

Bildirimlere izin vererek gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.

Açlıkta sınır 935 lira, yoksullukta 3 bin

Türk-İş'in araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin ağustos ayında açlık sınırının 935,76, yoksulluk sınırının ise 3 bin 48 lira olduğu bildirildi.

Türk-İş tarafından çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının ağustos ayı sonuçları açıklandı.

Açıklamaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması (açlık sınırı) 935,76 lira belirlendi.

Gıda harcamasıyla giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 48 lira 6 kuruş hesaplandığı belirtildi.

Gıda harcamasının bir önceki aya göre yaklaşık 16 lira artış gösterdiği, son bir yılda mutfağa gelen ek yükün 54 lira, ailenin yaşam maliyetinin ise bir önceki yıla göre 176 lira arttığı ifade edilen açıklamada, önceki yılın aynı döneminde açlık sınırının 882, yoksulluk sınırının ise 2 bin 872 lira hesaplandığına dikkati çekildi.

Gıda için asgari harcama

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarının bir önceki aya göre yüzde 1,77 oranında arttığı, sekiz aylık artışın ise yüzde -0,49 olduğu kaydedilen açıklamada, yıllık ortalama artış oranının ise yüzde 7,3 hesaplandığı bildirildi.

Açıklamada, ağustosta süt fiyatında genel artış belirlendiği, bazı yoğurt markalarında kuruşla ifade edilen fiyat artışlarının dikkati çektiği belirtildi.

Yumurta fiyatının ise bu ay içinde 1 kuruş arttığı ifade edilen açıklamada, yaş sebze-meyve grubunun bu ay mutfak harcamasını olumsuz etkilediği bildirildi.

Özellikle bayram haftası ve sonrasında semt pazarlarındaki fiyat artışının dikkati çektiği, sebzede ortalama kilogram fiyatının geçen aya göre yüzde 13,66 oranında artarak 2,58 lira, ortalama meyve kilogram fiyatının ise fazla değişmeden 2,45 lira hesaplandığı kaydedildi.

Sebze-meyvenin ağırlıklı ortalama kilogram fiyatının ise yüzde 8,58'lik artışla 2,53 lira hesaplandığı belirtildi.

Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.

Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.

Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.

Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.

Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.