İhracat, Haziran'da yüzde 6,6 artışla 12,5 milyar dolar olurken, 6 ayda 80 milyar doları buldu. IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi nedeniyle Irak'a ihracat yüzde 21 geriledi.
İhracat Haziran'da artarken, IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi Irak pazarını olumsuz etkiledi. İhracat Haziran ayında yüzde 6,6 artışla 12,54 milyar dolar oldu.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, IŞİD'in Musul'u ele geçirmesiyle Haziran ayında Irak'a olan ihracatın yüzde 221 gerilediğine dikkat çekti.
Irak, en fazla ihracat yapılan 3. ülke konumuna düştü. Büyükekşi, "Suriye’de de benzer şekilde krizle beraber ilk dönemde ihracatımız ciddi şekilde düştü, ancak doğal olarak gerçekleşen talep ve ihtiyaçları karşılamak üzere ihracatımız tekrar artarak rekorlar kırıyor. Irak’ta oluşan kaybımızı yeni hedef pazarlardaki performansımızla telafi edeceğiz. Nasıl ki 2009’da Avrupa pazarındaki krizi Orta Doğu pazarıyla aştıysak, şu anda Orta Doğu’da yaşanan duraklamayı da canlanan AB pazarı ile telafi edeceğiz" dedi.
Irak’a olan ihracatın olağan seyrinde devam etmemesinin ihracat artışına 2,5 puan negatif etkisi oldu. Haziran ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, Fransa ve İtalya olarak belirlendi.
OTOMOTİVDE 2 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Haziran ayında en fazla ihracatı 2 milyar 31 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon 1 milyar 601 milyon dolar ile ikinci, kimyevi maddeler ise 1 milyar dolar 524 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.
04 Ara 10:00 [TRY] Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Kas)
04 Ara 10:00 [TRY] Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Kas)
05 Ara 06:30 [AUD] Faiz Oranı Kararı (Ara)
05 Ara 17:45 [USD] Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Kas)
05 Ara 18:00 [USD] ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Kas)
05 Ara 18:00 [USD] İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) (Eki)
06 Ara 16:15 [USD] ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği (Kas)
06 Ara 18:00 [CAD] Faiz Oranı Kararı
06 Ara 18:30 [USD] Ham Petrol Stokları
07 Ara 16:30 [USD] İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları
08 Ara 02:50 [JPY] Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (çeyreklik) (3. Çeyrek)
08 Ara 10:00 [EUR] Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Kas)
08 Ara 16:30 [USD] Ortalama Saatlik Kazançlar (Aylık) (Kas)
Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.
Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.
Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.
Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.
Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.