Bu hafta piyasada hangi önemli gelişmeler var, gün gün inceledik...
Piyasalar açısından müthiş bir haftaya girdik. Cuma günü ABD’den gelecek işsizlik oranı ve tarım dışı istihdam artışı verilerinin dışında Avustralya, Japonya, Kanada, Euro Bölgesi ve İngiltere’den faiz kararları ve ABD’den Çin’e, Avustralya’dan Almanya’ya birçok yerden oldukça önemli veriler gelecek.
Gelin programda neler var gün gün inceleyelim;
Pazartesi:
Gece 02.30’da Avustralya’dan inşaat onayları verisi gelecek. Geçtiğimiz ay %4.4 düşüş vardı, bu ay ise %2 üzeri artış bekleniyor.
Haftanın tek görece sakin günü diyebiliriz, 10.00’da İspanya’dan işsizlik değişimi ve 11.30’da İngiltere’den inşaat pmi Avrupa seansının tek önemli verileri olacak.
ABD seansı içinse 15.00’da FOMC üyesi Yellen’in konuşması piyasaya hareket getirebilir.
Salı:
05.30’daki Avustralya faiz kararı öncesi 02.30’da perakende satışlar ve cari denge verileri açıklanacak. Veriler ne olursa olsun 05.30’da Avustralya Merkez Bankası’nın faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Faiz metni ise AUD açısından esas belirleyici olacak.
Avrupa seansı hizmetler pmi verileri ile başlayacak. İspanya (10.15), İtalya (10.45), Euro Bölgesi (11.00) ve İngiltere’den (11.30) gelecek veriler EURUSD ve GBPUSD’de fırsatlar yaratacak. Geçtiğimiz Cuma imalat pmi verisinin GBPUSD’yi nasıl 1.50’ye gönderdiğini hatırlıyoruz.
İspanya pmi’da flaş hesaplamaya göre artış (yani yukarı reviz) İtalya’da düşüş beklenirken Euro Bölgesi ve İngiltere pmi’larda ise değişim beklenmiyor.
17.00’da bu kez ABD’den ISM hizmetler pmi gelecek. Geçtiğimiz ay 55.2 olan verinin 55’e gerilemesi bekleniyor. Veri hem Cuma günkü istihdam verileri için ışık tutacak hem de ABD ekonomisi hakkında en kapsamlı görüntüyü verecek. ALTIN, EURUSD, USDJPY başta olmak üzere tüm pariteleri sallayacak bir veri.
Çarşamba:
Gece 02.30’daki Avustralya büyümesi dışında önemli bir veri yok. Avrupa seansında ise gözler 11.45’te İngiltere Merkez Bankası Başkanı King’in yapacağı konuşmaya çevrilecek. Ertesi günkü faiz toplantısı için bir ipucu arayacak piyasa. GBP illa ki dalgalanır bu sırada…
15.15’te ABD’den ADP özel sektör istihdam artışı verisi bir anlamda Cuma gününün provası olacak, bu açıdan piyasa için hareket getirecek bir veri olacak. Geçtiğimiz ay 192 bin artış vardı bu ay ise 168 bin kişilik artış bekleniyor özel sektör istihdamında.
16.00’da Kanada Merkez Bankası’ndan faizler konusunda sakin kalması beklenirken 17.00’daki IVEY pmi CAD açısından hareket yaratacak.
Perşembe:
Sabah erken saatlerde Japonya’dan faiz kararı gelecek. Başkan Shirakawa’non son toplantısında yeni bir hamle yapması beklenmiyor, bu yüzden JPY için görece sakin bir toplantı olur.
13.00’da Almanya fabrika siparişleri verisi faiz kararları ve Draghi basın toplantısı öncesi son önemli veri olacak. Geçen aya (%0.8) yakın bir artış (%0.6) bekleniyor. EURO açısından kısa bir hareketlilik görürüz çünkü gözler ECB’de olacak.
14.00’da İngiltere Merkez Bankası’nın faiz ve varlık alım programı kararı gelecek. Faizlerde değişik beklenmiyor ama varlık alım programının genişlemesini bekleyenler oldukça fazla. Yeni parasal gevşeme gelirse GBP zayıflar, gelmezse güçlenir. Denklem basit…
14.45’te ise Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı gelecek ama değişiklik beklenmediği için piyasanın esas beklediği 15.30’da ECB Başkanı Draghi’nin yapacağı konuşma olacak. EURO açısından hareketli saatler bizi bekliyor…
15.30’da her zamanki gibi ABD haftalık işsizlik başvuruları da açıklanacak. İşsizlik başvurularının yanında ABD ve Kanada’dan ticaret verileri de geleceği için USD, CAD, EUR paritelerinin yani tüm piyasanın hızlandığı dakikalar izleyeceğiz.
Cuma:
Gece 01.50’da Japonya’dan gelecek cari denge ve büyüme verileri JPY açısından oldukça önemli. USDJPY işlemcilerinin göz önünde bulundurması gereken veriler olacak. Ama gecenin esas önemli verisi Çin’den gelecek ticaret dengesi…
Çin ticaret verisi hem dış (global) hem de iç (Çin) talebi gösterdiği için piyasaya olan etkisi de oldukça geniş ve uzun soluklu olacak. Ticaret açığının ya da fazlasının miktarından ziyade ticaret hacmi önemli olacak… Verinin etkilerini ilk ada en çok AUD ve NZD’de görürüz ama tüm gün borsalardan emtialara etkisini gösterir.
15.30’da piyasanın sabırsızlıkla beklediği ABD istihdam verileri açıklanacak. Son FED kararları ile istihdam verileri artık bir kat daha önemli oldu diyebiliriz. Özellikle ALTIN en sert tepkiyi gösterecektir. Ama bütün piyasayı dalgalandıracak veriler olduğunun altını çizelim.
%7.9 olan işsizlik oranında değişiklik beklenmezken tarım dışı istihdam artışı geçtiğimiz aya çok yakın, 160 bin bekleniyor.
Aynı dakikalarda Kanada’dan da istihdam verileri geleceği için USDCAD en büyük değişimi gösteren parite olacaktır veri anında.
Çok hareketli bir haftaya giriyoruz… Yukarıda saydığımız tüm bu verilerin yanında İtalya’dan gelecek politik haberler ve ABD’den bütçe kesintilerine yönelik münazara haberleri piyasa ekstra hareketlilik yani fırsatlar getirecektir.
Kaynak: Dövizdestek
Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.
Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.
Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.
Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.
Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.