Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı projesine Hazine garantisi verilmeyeceğini açıkladı.
Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, İstanbul’a yapılacak olan 22 milyar Euro'luk üçüncü havalimanının dev projelere Hazine garantisi kapsamında olup olmadığı ile ilgili tartışmalara son noktayı koydu.
Çanakcı, “Devlet Havameydanları İşletmesi (DHMİ) KİT statüsünde olduğu için bizim üçüncü halimanı projesinde borç üstlenmemiz söz konusu değil” dedi.
Çanakcı, Avrupa Yatırım Bankası’ndan (AYB) Marmaray Projesi’ne 200 milyon Euro'luk ek finansman sağlanmasına iilşkin düzenlenen törende gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Çanakcı, bugüne kadar Hazine’nin Avrasya Tüneli ve Gebze-İzmir otoyol projesinin birinci fazında borç üstlenimi yaptığını söyledi ve “Şu anda üzerinde çalışmış olduğumuz üçüncü proje de İstanbul 3. Köprü projesinin birinci aşaması” diye ekledi.
Hazine Müsteşarı Çanakcı, “İstanbul 3. havalimanı projesinde sözleşmenin tarafı DHMİ olduğu için, şu anda bizim borç üstlenim taahüdünde bulunmamız yasal olarak mümkün değil” dedi.
Çanakcı, borçlanma yetkisi olmayan genel bütçeli kamu kuruluşları için borçlanma yetkisinin sadece Hazine’ye ait olduğuna vurgu yaptı ve “Dolayısıyla Hazine’nin buradan doğrudan devreye girmesinden daha doğal bir durum söz konusu olamaz” dedi.
'İÇ BORÇ ÇEVİRME ÖNGÖRÜMÜZÜN ALTINDA OLABİLİR'
Çanakcı, bu yıl başında yüzde 86,5 olarak öngördükleri Hazine’nin iç borç çevirme oranının bunun altında gerçekleşebileceğini söyledi.
Çanakcı,“bunun sebebi bütçe finansman ihtiyacının öngörülenden daha az olması” şeklinde konuştu. Hazine Müsteşarı, faiz oranlarındaki düşüş nedeniyle borçlanmanın vadesini iki yılın altına çekilmesinin ise şu an gündemlerinde olmadığını belirtti.
Çanakcı, borcun vadesinin uzatılması gibi genel strateji içinde konunun ele alınması gerektiğine dikkat çekti.
AVRUPA YATIRIM BANKASI’NDAN 2 MİLYAR EURO
Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Pim van Ballekom, bu yıl Türkiye’ye yaklaşık 2 milyar Euro finansman sağlamayı düşündüklerini söyledi.
Çanakcı ise, kamunun kullanacağı kredi tutarının 1,5 milyar Euro'nun biraz üzerinde olmasını öngördüklerini belirtti.
Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.
Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.
Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.
Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.
Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.