MENÜ

DUYURU :

Bildirimlere izin vererek gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.

2.1 milyon kişi 26.5 milyar lira kredi kullandı

Bu yıl temmuz-eylül döneminde 2 milyon 140 bin 199 kişi 26,5 milyar lira tutarında tüketici kredisi ve konut kredisi kullandı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Eylül 2012 dönemine ait tüketici ve konut kredileri raporunu açıkladı.

Mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarını kapsayan rapora göre, temmuz-eylül 2012 döneminde 2 milyon 140 bin 199 kişi, 26,5 milyar lira tutarında tüketici kredisi ve konut kredisi kullandı.

Kredi kullanan kişi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında artarken, bir önceki üç aylık döneme göre ise yüzde 5 oranında azaldı.

Aynı dönemde kullandırılan kredi miktarı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında büyürken, bir önceki üç aylık döneme göre ise yüzde 2 oranında küçüldü.

Temmuz-eylül 2012 dönemi sonu itibariyle tüketici kredileri ve konut kredileri bakiyesi 173,6 milyar lira, kredi kullanan toplam kişi sayısı ise 13 milyon 219 bin 916 kişi olarak gerçekleşti.

Toplam kişi sayısı temmuz-eylül 2011'e göre yüzde 5 oranında azalırken, bir önceki üç aylık döneme göre ise değişmedi. Tüketici kredisi ve konut kredileri bakiyesi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12, nisan-haziran 2012'ye göre ise yüzde 3 oranında büyüdü.

Mal ve hizmet gruplarına göre dağılım

Temmuz-eylül 2012 döneminde tüketici kredileri ve konut kredilerinin mal ve hizmet gruplarına göre dağılımında ihtiyaç kredileri yüzde 54 oranı ile en büyük paya sahip oldu. İhtiyaç kredilerini sırasıyla, yüzde 25 ve yüzde 7 pay oranları ile konut ve taşıt kredileri takip etti.

Aynı dönemde ihtiyaç kredileri 1 milyon 645 bin 480 kişi tarafından ve 14,4 milyar lira, konut kredileri 85 bin 355 kişi tarafından 6,5 milyar lira ve taşıt kredileri 44 bin 793 kişi tarafından 1,8 milyar lira tutarında kullanıldı.

Bir önceki yılın temmuz-eylül dönemine göre taşıt kredileri yüzde 4 oranında, konut kredileri yüzde 22 oranında artarken, ihtiyaç kredileri yüzde 4 oranında azaldı.

Bakiye açısından taşıt kredileri bir önceki yılın aynı üç aylık dönemine göre yüzde 13 , konut kredileri yüzde 10 ve ihtiyaç kredileri yüzde 6 arttı.

Temmuz-eylül 2012 dönemi içinde kullananlar bazında ortalama tüketici kredisi ve konut kredisi miktarı 12,4 bin lira oldu. Bu büyüklük konut kredilerinde 76,4 bin lira ve taşıt kredilerinde 40,7 bin lira oldu.

Temmuz-eylül 2012 dönemi sonundaki bakiye verilerine göre ortalama tüketici kredisi ve konut kredisi miktarı 13,1 bin lira oldu. Bu miktar konut kredilerinde 55 bin lira ve taşıt kredilerinde 20 bin lira oldu.

Vade dağılımı

Tüketici kredileri ve konut kredilerinde en fazla tercih edilen 49-72 ay vade dilimi oldu. Bunu 25-36 ay ile 73 ay ve üzeri vade dilimleri izledi.

Temmuz-eylül 2012 dönemi itibariyle 4 milyar lira olan takipteki krediler, tüketici kredileri ve konut kredileri toplamının yüzde 2,3'ünü oluşturdu.

Temmuz-eylül 2012 döneminde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinden kanuni takibe atılan kredi miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 oranında azalarak 498 milyon lira oldu. Söz konusu kredilerin yüzde 6'sını taşıt, yüzde 21'ini konut, yüzde 34'ünü ihtiyaç kredileri ve yüzde 39'unu diğer krediler oluşturdu.

Ekonomik Takvim

Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.

Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.

Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.

Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.

Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.