Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir?

Banka Kredileri

Banka kredileri hakkında bilgi edinmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda sizlere banka kredileri ve kredi türleri hakkında genel bilgiler vereceğiz. Kredi, aslında kısaca geri ödemeli borçlara denmektedir. Bankalardan çekebileceğiniz krediler belli kriterlere göre belirlenmektedir. Bu kriterler ise kredi puanı, borç ödemeleri, gelir bilgisi gibi bilgilerdir. Bankalar size verebilecekleri kredi miktarını bu referanslara göre ayarlamaktadır. Özellikle kredi puanınınız ne kadar yüksekse bankadan istediğiniz krediyi çekebilme miktarınızda o kadar yüksektir. Kredi puanınızı yükseltmenin de belli başlı yolları vardır. Buna göre hareket ederseniz kredi puanınızı yükseltebilir ve bankacılık işlemlerinde istediğiniz yere gelebilirsiniz.

Kredi Puanı

Kredi puanı ya da bir başka deyişle kredi notu insanların bankacılık işlemlerine kullanılmak üzere var olan bir puandır. Kredi notunu aslında sadece banka işlemleri değil, aynı zamanda tüm finansal işlemler de etkiler. Belli standartlara göre analiz edilip ortaya çıkan puana da kredi notu denir.

Kredi notu bankacılık işlemlerinde her alanda karşınıza çıkabilen bir puan değeridir. Bu puanın birden fazla skalası vardır. Bu skalaya göre de işlemler yürütülmekte ya da yürütülememektedir. Bu değer aralıkları şu şekildedir:

  • 1-699 puan arası: riskli grup –
  • 700-1099 puan arası: orta riskli grup –
  • 1100-1499 puan arası: az riskli grup
  • 1500-1699 puan arası: iyi
  • 1700-1900 puan arası: çok iyi

Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir?

Kredi puanı nasıl yükseltilir sorusuna gelecek olursak aslında bunun birden fazla yolu vardır. Kredi puanı yükseltme kısa sürede olacak bir iş de kesinlikle değildir. Öncelikli olarak kredi notunun yükselmesi için ödemelerin düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Düzenli yapılması gereken ödemeler ise öncelikle kredi kart borcu ve fatura ödemesi gibi ödemelerdir. Düzenli bir şekilde ödendikten sonra birkaç ay içinde kredi notu pozitif yönde bir artışa geçecektir.

İhtiyaç Kredisi

İhtiyaç kredisi adından da anlaşılacağı gibi ihtiyaç durumlarında insanların gereksinim duyduğu bir kredi türüdür. Bu kredinin bir diğer ismi de karşımıza tüketici kredisi olarak çıkmaktadır. Bu kredi kendi içinde de birden fazla dala ayrılır. Bunlara örnek verecek olursak eğitim kredisi ve tatil kredisi en iyi örnekler olacaktır. İhtiyaç kredisi alırken her bankanın kendine özgü kuralları vardır. Ancak genel olarak bu şartların bazıları tam anlamı ile ortaktır. İhtiyaç kredisi alabilmek için genel olarak şu şartlar aranmaktadır:

 

  • 18 yaşını doldurmak ve reşit olmak
  • Kredi notunun yüksek olması
  • Gelir belgesi

İhtiyaç kredisine başvururken özellikle ihtiyacınızın kategorisini de belirtmeniz gerekmektedir. İstediğiniz miktar ve vade konusunda da bankanızla anlaştıktan sonra bu kredi için başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Çoğu banka kredi başvurularını online ortamdan da kabul etmektedir. Bunun için bankaların web sitelerine bakabilir ve başvurularınızı da oradan gerçekleştirebilirsiniz.

Taşıt Kredisi ve Konut Kredisi

Taşıt kredisi de adından anlaşıldığı üzere yeni ya da 2.el taşıt alacak kişiler tarafından tercih edilen bir ihtiyaç kredisidir. Taşıt kredisi diğer tüm ihtiyaç kredilerine göre çok daha uygun bir şekilde bankalardan sunulmaktadır. Bu uygunluğun en belirgin özelliği ise daha düşük faiz oranlarıdır. Eğer alacağınız araç için kafanızda bir miktar belirlediyseniz bankanızla bunu görüşebilir ve kredi için başvurabilirsiniz. Kredi notunuz yüksek olduğu takdirde bu krediye sahip olabilirsiniz. Üstelik bankaların uygun faiz ve vade seçeneklerinden de güzel bir şekilde yararlanabilirsiniz.

Aynı şekilde konut kredisi de konut ihtiyacınıza yönelik bankalar tarafından sizlere sunulan kredi seçeneklerinden sadece bir tanesidir. Uygun vade ve faiz seçeneklerine göre istediğiniz bankadan kredi sahibi olabilir ve kolay ödeme seçenekleri ile kredinizi çekebilirsiniz.