Bir Hisse Ne Kadar Elde Tutulmalıdır?

Hisse Senedi

Hisse senedi borsa üzerinde yatırım yapmak için kullanılan araçlardır. Hisse senedi sermaye firmalarının ortaklıklarının oranlarını belirtir, ayrıca ortaklıklarının yazılı olarak kalması için de kullanılan önemli belgelerdir. Firmaların sermayesinin eş değer oranlarından hepsi hisse senedi olarak ele alınır ve ortaklığı ifade eder. Bu senetler standart olarak bir miktarı kazanç olarak vermez, bu kazançlar belirli oranlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Firmanın bilanço kazançları, yatırım fikirleri gibi etkenler hisse senetlerinin değerleri konusunda etkili olur.

Firmaların hisse senetlerini ihraç etmek adına Sermaye Piyasası Kurulu üzerinden izinlerini alması gerekir. Kendi hisse senedini çıkarabilecek firmalar anonim firmalar, sermayesi belirli oranlara ayrılmış komandit firmalar ve özel kanun ile oluşturulmuş kuruluşlardır. Bu firmaların hisse senedi Sermaye Piyasası Kurulu kontrolünde onaylanır ve piyasada yerini alır. Borsa üzerinde en çok işlem alan ürünler hisse senedidir. Yatırım yapan kişiler için de firma sahipleri için de oldukça değerlidir.

Hisse Senedi İle İlgili Önemli Detaylar

  • Hisse senedi alan kişiler için yatırımlarını istedikleri oranda yapabilirler. En az ya da en fazla yatırım diye bir sınırlama gerçekleştirilmez.
  • Hisse senedi yatırımı yapmadan önce ücretleri üzerinde etkisi olan seçeneklere hakim olmak oldukça önemlidir.
  • Borsaya adım atmadan önce deneme miktarları ile çalışmalar gerçekleştirilmelidir, kişiler kendilerine deneyim katmalıdır.
  • Hisse senetleri kolaylıkla nakit paraya dönüştürülebilir ve hızlı bir şekilde kullanılabilir.
  • İlk kez hisse senedi alırken hiç bilinmeyen sektörler içerisinde alım satımlar yapılmamalıdır. Kişiler bildikleri sektörler içerisindeki firmaların senetlerine yatırım yapmalıdır.

Bir Hisse Ne Kadar Elde Tutulmalıdır?

Hisse senedi olan yatırımlar, kişinin ne zaman nakit para ihtiyacı olursa o zamanlarda dönüştürülebilir. Bu nedenle borsada belirli olarak bir süre belirlenmez ve kişiler istedikleri zaman bu işlemi gerçekleştirebilirler. Hisse senedi ticaretleri esnasında ücretler değişir ve kişiler bu fiyatları takip etmelidir. Kişiler şirketlerin kar edip etmediğine ve yönetiminin nasıl olduğuna dikkat etmelidir. Eğer firmanın gidiş yolu yükseleceğini ve iyiye gideceğini gösteriyor ise hisse senedi dönüştürülmemelidir.

Hisse senetleri eğer düşüşe geçtiği bir dönemse ise yatırımlar arttırılmalı ve kişiler senetlerinin sayısını çoğaltmalıdır. Bu işlemler sonucunda ise kişi bekleme dönemine geçer. Bekleme süresi, hissenin alım fiyatının üzerine çıktığı zaman bitebilir. Yatırımcı, hissenin yükselişe geçtiği zaman dönüştürür ise hisselerinden amaç ettiği kazancı elde edebilecektir.

Temettüler Nedir?

Temettüler, kar payının hisse senedi sahiplerine dağıtılması anlamına gelir. Firmaların belli hisse sahiplerine, o ay üzerinden ettiği kazancın oranından belirli bir miktarda vermesi temettürdür. Sürekli olarak kazanç oranı ödemesi gerçekleştiren firmalar ağırlıklı olarak büyük ve ilerleyenlerdir. Bir firma ne kadar çok kar payı ödemesi gerçekleştiriyor ise yatırımcı sayısını o kadar hızlı arttırır.

Temettüler ödemesini gerçekleştirmeyen firmaların küçük firmalar olduğu düşünülmemelidir. Bazı firmalar bu payı ödemek yerine başka türlü yatırımlarla firmayı daha ileri taşımayı hedeflerler. Firmalar, ellerindeki kazançları hisse senedi sahipleri ile paylaşmak yerine yeni yatırımlar için kullanabilir. Şirket içerisinde başka bir yolla yatırım sağlanabilir ve firmanın büyümesi sağlanabilir. Bu sebeple firmalar büyüme hedeflerini daha kısa süre içerisinde gerçekleştirmeyi hedefliyor ise temettüler ödemesi gerçekleştirmez. Yavaş ve emin adımlarla büyümeyi planlayan firmalar bu ödemeleri gerçekleştirirler.

Problemler İle Standart Sektör Dalgalanması Nasıl Ayırt Edilir?

Ana borsası endeksi üzerinde bir düşüş olması ile hisse senedinin değerinin de düşüş yaşaması oldukça normaldir. Piyasa üzerinde genel olarak belirtilen orandan %11 daha fazla oranda düşüş var ise senetlerin düşüşte olduğu düşünebilir. Bu durum karşısında senetler hemen elden çıkarılmadan bekleyiş gerçekleştirilebilir.